Translate

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΒΑΤΟ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Σάββατο 8-3-2014)

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΒΑΤΟ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Σάββατο 8-3-2014)
(Με Βαγγέλη και Δημήτρη Κόλλια)
Σε μια δύσβατη κορυφογραμμή των Ακαρνανικών ορέων, σε υψόμετρο 1019 μέτρα, βρίσκεται ένα πανέμορφο σπήλαιο.
Φτάνοντας από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας στο Μοναστηράκι, ακολουθούμε το δρόμο για το εγκαταλελειμμένο χωριό του Βάτου, στην κοιλάδα του Μπούμστου, δυτικά από την ψηλότερη κορυφή των Ακαρνανικών ορέων, το "Περγαντί".
Εκεί, μένουν κάποιοι κτηνοτρόφοι μόνο κατά την θερινή περίοδο, όταν ανεβάζουν τα κοπάδια τους στο βουνό.
Πριν το Βάτο στη διασταύρωση για την Ιερά Μόνη Ρόμβου, μοναστήρι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου που έχει ιστορία πλέον των τεσσάρων αιώνων, ακολουθούμε δεξιά χαλικόδρομο και έπειτα χωματόδρομο, συνολικού μήκους 1850 μέτρων.
Μετά από πεζοπορία 50 λεπτών στην απέναντι δυτική πλαγιά, φτάνουμε στην κορυφή σάρας όπου, στη βάση κάθετου βράχου, βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου.
Για να φτάσουμε ως εκεί, σκαρφαλώνουμε αρχικά σε πλαγιά με πολύ μεγάλη κλίση και πυκνή βλάστηση ( ένα αρχέγονο δάσος βελανιδιάς), και αφού περάσουμε μια σάρα συναντάμε την είσοδο του σπηλαίου.
Πρόκειται για ένα οριζόντιο σπήλαιο με δύο διαμερίσματα.
Η είσοδός του βλέπει την κορυφή των Ακαρνανικών "Περγαντί". Κατηφορική επιφάνεια μήκους 12 μέτρων και κλίσης 40 μοιρών , μας οδηγεί στο δάπεδό του.
Το σχήμα της πρώτης αίθουσας είναι ασύμετρο ωοειδές, με μήκος εικοσιπέντε, ενώ το πλάτος της, είναι 50 μέτρα.
Είναι πολύ στολισμένο σπήλαιο με ποικίλο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Η σταγονοροή του είναι πολύ μεγάλη, η διαδικασία δηλαδή που δημιουργεί το διάκοσμό του είναι πολύ έντονη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Στα βορειοδυτικά της αίθουσας αυτής, υπάρχει στη βάση του τοιχώματος ένα λαγούμι κατηφορικό με διαδρομή 5 μέτρων, που οδηγεί στη δεύτερη πολύ μικρότερη αίθουσα, η οποία έχει εμβαδόν 15 τετραγωνικών μέτρων .
Θερμοκρασια σπηλαίου 11,2 βαθμοί Κελσίου, υγρασία 99+%.










































οι οργανισμοί του σπηλαίου